To see all content, you will need the current version of Adobe Flash Player.

o projektu SURADNICI razvoj realizacija realizacija 2 realizacija 3 realizacija BACKUP o nama MEDIJI kontakt flayer 1 flayer 2 flayer 3 flayer 4 suradnici  SALAMON SKVER MILINA SKVER MILINA 3 SKVER MILINA 2 SKVER MILINA 4 razvoj 2 razvoj 3 MILA GOJSALIC MILA GOJSALIC 01 grb-pecat model za veslanje GRAFITT SAGITTA  

flayer 2

next

back

O PROJEKTU

SAGITTA - OMIŠKA STRIJELA Napravit će se Projekt omiške strijele - Sagittei sagraditi omiška Sagitta iz 12. stoljeća. Duga je povijest tog omiškog broda. Ona sežeu visoke domete samih početaka jadranske brodogradnje, koja je našla odjeka i u snažnimmornaricama velikih pomorskih nacija. No,Omišani su uvijek bili na braniku svojih domovinskih prava u doba kad su za njima posezali mnogi. Ovaj je brod predstavnik upravo te veličanstvene tradicije.Zamišljeno je da brod plovi Jadranom i drugdjei svuda komunicira pomorski identitet stanovnika Jadranskog mora. Bit će napravljen cjelokupan, znanstveno utemeljen projekt broda stehničkom dokumentacijom potrebnom za gradnjukoja će istodobno poslužiti za registraciju broda u službenom Registru brodova. Svako rješenje će se znanstveno argumentirati. Nastojat će se definirati artefakti za zadovoljenje svih potreba ljudskog bića, kako posade, tako i posjetilaca svih uzrasta, odnosno za zadovoljenje njihovih fizičkih, umnih i društvenih potreba.

SAGITTA - OMIŠKA STRIJELA Brod će se predstaviti raznovrsnoj publici raznih uzrasta i kulturnih podneblja, i to na način da će se apelirati na sva čovjekova osjetila (oči, uho, usta, nos, i dodir). Publika će moći razgledati (vidjeti) brod i izložbu, a istodobno će moći čuti izvornenapjeve i glazbu, okusiti izvornu “spizu” i napitke, omirisati aromatično dalmatinsko bilje i imati kinestetičku povratnu spregu, odnosno iskusiti komibinirani doživljaj dodira i viđenja drvenih površina, očutiti miris loja, katrana i konopa itd. Kao što je, po uzoru na drevnu tradiciju(npr. na starogrčke veslarice), bilapostavljena pulena (pramčani kip) Nike odnosno Pobjede, po uzancama post-modernizmana na provu broda bi se, kao svojevrsnu objavu nastavka slobodarske tradicije kraja, postavio poznati dostojanstveni kip Mile Gojsalić skulptora Ivana Meštrovića.

SAGITTA - OMIŠKA STRIJELA Ovaj letak služi za obavještavanje pučanstva Omiša i za prikupljanje financijskih sredstava potrebnih za ostvarenje ovog pothvata. Jedno od predstavljanja Sagitte održat će se na Festivalu mora i mornara u Brestu 2012. godine. Zamišljeno je da brod plovi do Bresta s Međunaro-dnom posadom. Okosnicu posade bi činili Omišani, a u svakoj bi se postaji ukrcali lokalni mornari koji znaju veslati, a dobro poznaju lokalno more i klimu. U svakoj bi se postaji također održao program za publiku, kojim bi se promovirala hrvatska pomorska baština. Projektant V. Salamon će u sklopu Projekta u označenim postajama rado pružiti uslugu kontakta s osobama koje bi mogle pomoći u ostvarenju našeg pothvata.